Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Země zaslíbená - pravdivý příběh židovského státu

Izraelský novinář a spisovatel Ari Šavit (1957) vyrůstal jako mnozí jeho krajané s pocitem strachu v zemi, kde jsou války, teroristické útoky a vyhrocené situace na denním pořádku. Izrael, jak jej dnes vnímáme, je silnou a

vyspělou zemí, avšak na druhé straně zemí postavenou na písku, která svým obyvatelům nemůže nabídnout trvalý a bezpečný domov. Židé vždy toužili po vlastním státě, otázkou však zůstává, zda za něj nakonec nezaplatili až příliš velkou cenu.

Země zaslíbená je faktograficky přesným a nemilosrdně upřímným příběhem státu Izrael. Autor, který sám sebe označuje za propagátora míru na Blízkém východě, si klade pár znepokojivých otázek týkajících se jak samotného vzniku Izraele, tak jeho další existence. Země dnes stojí na rozcestí, někteří Izraelci ztrácejí víru v budoucnost. Strategická nadvláda Izraele doznává změny, legitimita židovského státu je zpochybňována. Liberální a demokratické základy se hroutí, společnost je rozdělená a polarizovaná. Izrael ztrácí své přátele a podporu západních mocností, které nejsou schopny udržet pořádek na Blízkém východě a zabránit šíření jaderných zbraní ve třetím světě. Úpadek Západu, chaos na Východě a vzrůstající islámský radikalismus vyvolávají oprávněné obavy, jak dlouho ještě dokáže Izrael vzdorovat přesile a nepřátelům, jimiž je obklopen.

Samotný příběh vzniku vytouženého státu začíná již koncem 19. století, kdy do Palestiny přijíždí autorův pradědeček Herbert Bentvič, jeden ze zakladatelů sionismu žijící v Londýně. Už tehdy padají rozhodnutí, která budou mít rozhodující vliv na budoucnost židovské populace. Bentvič vkládá do Svaté země naděje, protože tuší, že v Evropě židy nic dobrého nečeká. Jeho nadšení se šíří jako požár, který zachvátí první sionistický kongres, a tam zahoří jasným plamenem. Objeví se jen zrnko zdrženlivých, kteří poukazují na to, že Palestina je již osídlena, to ale Herbert Bentvič vidět nechtěl. A tak jsme svědky zakládání kibuců, pomerančovníkových sadů a vysoušení bažin, prvních střetů mezi Židy a Araby, neustále se stupňujících válečných konfliktů a postupně se proměňující izraelské společnosti.

Kniha je psaná velmi čtivě a mnohotvárně. Sleduje životní příběhy několika výrazných izraelských osobností, probírá se zajímavými rozhovory, které za svou novinářskou praxi autor absolvoval, cituje z deníků vojáků i rodinných příslušníků osob, jež se výrazně zapsaly do historie státu, ať už byla jejich role spíše kladná či spíše záporná. Na konci příběhu autor cestuje po všech historicky známých místech Izraele a bilancuje.

Pokládá na misky vah pozici dnešního židovského státu a pozice okolních arabských zemí v návaznosti na celkový vývoj politické situace ve světě. Zmiňuje tzv. „arabské jaro“, válku v Sýrii, sektářské násilí v Iráku, Egyptě a Libyi, konstatuje, že se zrodil nový Blízký východ, a že naděje na mír v oblasti prakticky neexistuje.

Ari Šavit v knize zavzpomínal i na své vlastní zkušenosti z vojenské služby v roce 1991, kdy jej přidělili jako vězeňského dozorce do internačního tábora v Gaze. Je to jedna z nejsilnějších kapitol v knize, která čtenáře tvrdě zasáhne. Když autor naslouchá křiku mučených vězňů, klade si otázku, zda demokracie může takovou brutalitu přežít. Nebere si servítky a nijak jednání Izraelců neomlouvá, a to platí již od první stránky. V celém příběhu se Ari Šavit snaží o objektivní a nestranný pohled na sto let trvající konflikt dvou národů. Cítí spoluzodpovědnost za okupaci palestinských území, za způsob jednání s civilisty, ponižování, upírání lidských práv a lhostejnost k utrpení Palestinců. Na druhou stranu zvažuje, kam by se jeho země dostala, kdyby nejednala silně a nekompromisně. Zdá se, že na žádnou ze svých otázek nenachází uspokojivou odpověď. Převládá jen obava z toho, že země, která již tak dlouho stojí s napřaženým kopím v ruce, nemůže takto stát věčně. Jednou se kopí zlomí nebo ruka, jež ho drží, ochabne, a to by mohl být definitivní konec příběhu o Izraeli.

Další z kapitol, která stojí za zmínku, se věnuje dnešní izraelské mládeži, sexu, drogám a nočnímu životu v Tel Avivu. Drogy, zejména extáze, jsou tu v posledních letech na vzestupu. Zbavují podrážděnosti, nervozity, strachu. V zemi, která žije pod tlakem, z vás drogy udělají svobodného člověka. Chicagská house, detroitské techno, newyorská garage, to vše zachvátilo dnešní Tel Aviv, který je v tanečních směrech jako hard house nebo club trance nyní na předním místě na světě. Mladí lidé se chtějí bavit, už mají dost válek. Nová generace se snaží dát věcem alternativní význam a povstat proti osudu Izraele.

Země zaslíbená Ari Šavita by rozhodně neměla uniknout těm, kteří se zajímají o tento moderní stát Blízkého východu plný paradoxů a zahalený mnoha tajemstvími. Jedná se o podobně silný čtenářský zážitek jako přinesla např. kniha Nebudu nenávidět od lékaře z Gazy Izzeldina Abuelaishe nebo Jitra v Dženínu od Susan Abulhawy, dívky vyrůstající v palestinském uprchlickém táboře. Izraelští židé a Palestinci totiž léta setrvávají v tak těsném zápasnickém sevření, že je prakticky nelze od sebe oddělit.

Autor: Alena Benešová | čtvrtek 5.5.2016 16:52 | karma článku: 19,60 | přečteno: 741x
  • Další články autora

Alena Benešová

Osada: nezapomenutelná sci-fi z 80. let v novém kabátě

Milovníci žánru sci-fi si možná vzpomenou na knihy ruského autora Kira Bulyčova, které u nás vycházely v osmdesátých letech minulého století. Jednalo se převážně o tvorbu pro děti a mládež publikovanou na pokračování v časopisech

4.2.2016 v 8:50 | Karma: 12,14 | Přečteno: 439x | Diskuse| Ostatní

Alena Benešová

Hrbáč Matthew Shardlake opět řeší zločin v tudorovské Anglii

Oblíbený britský autor historických románů Christopher John Sansom vydává další z řady detektivních příběhů s právníkem Matthewem Shardlakem odehrávající se v Anglii za vlády Jindřicha VIII. Kniha se doma v Británii okamžitě...

23.1.2016 v 16:41 | Karma: 14,30 | Přečteno: 477x | Diskuse| Kultura

Alena Benešová

Život bez otce aneb zpověď luxusní pražské prostitutky

Při procházení knižních novinek na trhu mě zaujala prvotina české autorky, která slibuje příběh ženy trpící depresemi a psychickým syndromem zvaným depersonalizace. Celý název knihy zní Život bez otce s diagnózou depersonalizace.

14.9.2015 v 14:20 | Karma: 14,27 | Přečteno: 1595x | Diskuse| Kultura

Alena Benešová

Tip na knihu: Proroci z fjordu Věčnosti

Jednou z knižních novinek, které přineslo letošní horké léto, je historický román norsko-dánského autora odehrávající se koncem 18. století v Grónsku. Kim Leine má všechny předpoklady pro zasazení děje příběhu právě sem, sám totiž

28.8.2015 v 14:35 | Karma: 6,98 | Přečteno: 285x | Diskuse| Kultura

Alena Benešová

Tichá holka: nevšední příběh ze školních lavic

Torey L. Hayden nastupuje jako učitelka na novou školu. Jaký bude její první školní rok? Dostává speciální třídu poněkud problémových dětí, ale není už žádná elévka a na práci se těší. Miluje výzvy a věří, že se svými bohatými pedagogickými zkušenostmi to zvládne.

2.5.2015 v 19:00 | Karma: 10,80 | Přečteno: 576x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1128x
Mám ráda biografické romány, literaturu faktu, rajskou omáčku a taky třeba Járu Cimrmana nebo francouzskou zpěvačku Zaz. A protože Češi jsou národ "prosíravý" (řečeno slovy klasika), stále je a bude o čem psát.